AKTÜEL

Nicosia Finans hükümetin finans yasası nedeniyle faaliyetlerini durdurdu

“PANDEMİDE FAİZ ALMADIK, ÇALIŞANIMIZI AZALTMADAN ÖDEDİK”

“Pandemi döneminde tüm kredi müşterilerimizin kredilerini 2 ay süre ile ve 0 faizle erteledik. Ödeme niyetini gösteren borçlulardan kısmı ödemeyi de kabul ettiğimiz gibi pandemi döneminden bu yana hiçbir müşterimize bugune kadar herhangi bir dava açmadık.  Yine 3 ay boyunca faaliyet göstermediğimiz pandemi döneminde hiçbir çalışanımızı işten durdurmadığımız gibi maaşlarda da herhangi bir kesinti yapmadık. 1997 yılından beridir sosyal sorumluluk projelerinde yer aldık. Her türlü derneğe destek olduk. Genelde sporu özelde KKTC futbolunu kalkındırmak için elimizden geleni yaptık. Müşterilerimize düşük faizle hızlı bir biçimde kredi olanağı tanıyarak nakit akışına destek olduk.”

“TASARIDA 5 MİLYON, YASADA 10 MİLYON TL VE 2 MİLYON EURO SERMAYE”

“Yukarıda bahsettiğimiz yasanın Resmi gazetede yayınlanmasını takiben, tasarıda 5,000,000TL öngörülen sermayenin  10,000,000TL ve 2,000,000.-EURO olarak artırılması ve  Sermaye ödense dahi faaliyetlerimizin ciddi ölçüde kısıtlanması ve en önemlisi yasanın mecbur kıldığı şartları yerine getirsek bile 6 ay süre ile faaliyet izni verilene kadar faaliyetlerimizin durdurulması neticesinde Şirketimizin mevcut alacakları tahsil etme dışındaki her türlü faaliyetini durdurma kararı aldık. Bu karar ışığında Covid döneminde bile maaşlarını bir tamam ödediğimiz  personelimizi işten çıkarmak zorunda bırakıldığımız için tarifsiz bir üzüntü içerisindeyiz. Şirketler Mukayyitliği ve tüm resmi makamlarda adımız Finans Şirketi olarak geçmesine karşın ve tüm işlemlerimizi şeffaflık politikası çerçevesinde yasal bir biçimde yapmamıza karşın yasada tefeci olarak adlandırıldık. Tefecilik (faizcilik, murabaha), hukuki sınırın üzerinde, aşırı faiz alarak borç para vermedir. Daha geniş anlamıyla izin belgesi olmadan, ödünç para verme işleriyle ilgili yasa hükümlerine aykırı davranarak, faizden para kazanma amacıyla ödünç para işleri yapma olarak tanımlanır. Siz yasa koyucu olarak usulüne uygun olarak kurulmuş bir finans şirketini yasada tefeci diye adlandıramazsınız.”

“HER TÜRLÜ DENETİME AÇIĞIZ”

“Biz Nicosia Finance olarak denetlenmeyelim demiyoruz. Şeffaf bir şirket politikasıyla her zaman müşterilerimizin yanında olmayı hedefledik. Her türlü denetime düzenlemeye açığız ne vergi yükümlülüğümüzden ne de denetlemeden kaçıyoruz ancak ekonomiye ileriki günlerde ağır bir darbe vuracak olan bu yasaya tamamen karşıyız. Keşke siz yasa koyucu olarak yasa yapmadan önce hukukçularla konuşup,  haklı alacaklının alacağını almasını engelleyen ve adalete olan inancı baltalayan, kötü niyetli borçluluarı koruyan, dava açmamıza rağmen onlarca yıl boyunca vergisini ödediğimiz alacakları almayı güçleştiren yasaları revize etseydiniz.”

“SEKTÖRÜ TEKELLEŞTİRDİNİZ”

“Çıkarmış olduğunuz bu yasa anayasanın başlangıç kısmındaki sosyal hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkelerine, Anayasanın eşitlik ilkesine, Temel hak ve özgürlüklerin özü ve sınırlandırılmasına dair 11.maddesine Sosyal hayatın düzenlenmesine ilişkin 47.maddesine Çalışma özgürlüğünü düzenleyen 48. Madde ve çalışma hakkını düzenleyen 49. Maddesine Sözleşme yapma hak ve özgürlüğüne ve hak aramaözgürlüğüne Serbest piyasa ekonomisinin ilkelerine, Adalet ilkesine aykırı bir yasa olduğu gibi uygulanabilirliği olmayan sadece belli kişilerin/kimselerin menfaatini gözeten ölü doğmuş bir yasadır. Teşekkürü kabul eden kınamayı da kabul etmelidir... Bu yasadan dolayı ayrımcılık yaptığınızdan, Ölü doğmuş, uygulanabilirliği olmayan bir yasaya imza attığınızdan, Finans şirketlerin, bankalar dışında en büyük nakit kaynağı olan yasal kuruluşlardır. Bu şirketlerin faaliyetini bir günde yasaklayarak para akışını durdurduğunuzdan, Finans sektörünü tekelleştirdiğinizden, İşini hukuka uygun yapan, vergilerini zamanından önce, hatta kapalı olduğu covid döneminde bile ödeyen köklü bir şirketin kapanmasına sebep olduğunuzdan Bu ve benzeri şirketlerde çalışan onlarca çalışanı Covid dönemi gibi kritik bir dönemde işsiz bıraktığınızdan dolayı bu yasanın yapımında/ yayımında emeği geçen herkesi şiddetle kınıyoruz.”