Geçitkale-Serdarlı Belediyesi, Çınarlı Muhtarlığı ve Çınarlıyı Sevenler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ve bu yıl ilk kez hayata geçirilen İncirli Mağara Kültür ve Sanat Festivali, coşkulu bir yürüyüşle başladı. Saat 19.30’da köy girişinden başlayıp festival alanına kadar devam eden kortejde, halk kültürünün zenginlikleri gözler önüne serildi.

Festivalin açılış törenine, Başbakan Ünal Üstel, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Özdemir Berova, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek’in yanı sıra Geçitkale-Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım, Çınarlıyı Sevenler Derneği Başkanı Emete Bektaş, Çınarlı Muhtarı ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik alanındaki yöresel ürün stantları, geleneksel tatlar ve el işçiliğiyle hazırlanmış sergiler festivale ayrı bir renk kattı.

EMETE BEKTAŞ: “KÜLTÜR MİRASIMIZI GELECEĞE TAŞIMAK EN BÜYÜK HEDEFİMİZ”

Festivalin açılış konuşmasını yapan Çınarlıyı Sevenler Derneği Başkanı Emete Bektaş, etkinliğe gösterilen yoğun ilgiden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, uzun yıllar sonra festivali yeniden düzenlemenin kendileri için büyük bir onur olduğunu ifade etti. Doğal güzelliklerle çevrili köylerinin bu değerlerini ziyaretçilerle paylaşmaktan heyecan duyduklarını söyleyen Bektaş, ilk festivalin 2011 yılında gerçekleştirildiğini ve yıllar sonra yeniden aynı coşkunun yaşanmasının anlamlı olduğunu vurguladı.

Amaçlarının Kıbrıs kültürünü yaşatmak, yöresel gelenek ve görenekleri genç nesillere aktarmak olduğunu dile getiren Bektaş, “El emeğiyle hazırlanan ürünlerimizi, unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizi yaşatmak istiyoruz. Köy evimizde geçmişi canlandırmaya çalışıyoruz” dedi. Festivalin, köy dışında ve yurtdışında yaşayanlar için de bir buluşma fırsatı sunduğunu ekleyen Bektaş, organizasyona destek veren belediyeye, muhtarlığa, sponsor firmalara ve gönüllülere teşekkür etti.

HALİL KASIM: “SANATA VE KÜLTÜRE DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

Geçitkale-Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım da açılışta yaptığı konuşmada, Çınarlı’nın kültürel mirasını koruyan özel köylerden biri olduğunu belirterek, bu festivali düzenlemekten gurur duyduklarını söyledi. Kurulan stantların çeşitliliğine dikkat çeken Kasım, bölgedeki esnafın da etkinliğe büyük katkı sağladığını dile getirdi.

“Ziyaretçileri dolu dolu bir akşam bekliyor. Belediye olarak kültürel ve sanatsal projelere her zaman destek verdik, vermeye de devam edeceğiz” dedi. Kasım’ın konuşmasının ardından, festivalin gerçekleşmesine sunduğu katkılardan dolayı Emete Bektaş tarafından kendisine plaket takdim edildi.

ÜNAL ÜSTEL: “KÜLTÜRÜMÜZÜN YAŞAMASI FESTİVALLERLE MÜMKÜN”

Festivalin onur konukları arasında yer alan Başbakan Ünal Üstel de yaptığı konuşmada, festivallerin sadece eğlence değil, aynı zamanda kültürel değerlerin korunup geleceğe aktarılması için büyük önem taşıdığını ifade etti. “Bu etkinlikler, genç kuşakların kültürümüzle bağlarını güçlendirir” diyen Üstel, emeği geçen herkese teşekkür ederek katkılarından dolayı Halil Kasım’dan plaket aldı.

Rock müziğin efsanevi ismi Ozzy Osbourne hayatını kaybetti
Rock müziğin efsanevi ismi Ozzy Osbourne hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

TUFAN ERHÜRMAN’DAN DESTEK MESAJI

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da festivali ziyaret ederek stantları gezdi, halkla sohbet etti. Bu tür kültürel etkinliklerin, Kıbrıs kimliğinin yaşatılması açısından son derece kıymetli olduğunu belirten Erhürman, organizasyona emeği geçenleri kutladı.

HAFTA SONU BOYUNCA DOLU DOLU PROGRAM

İncirli Mağara Kültür ve Sanat Festivali, hafta sonu boyunca konserler, halk dansları, söyleşiler ve atölye çalışmalarıyla devam edecek.

Ziyaretçiler, festival alanında kurulan stantlarda el sanatları ürünlerini inceleyip yerel tatların tadına varabilecek. Çınarlı halkı, bu etkinlik sayesinde hem kültürlerini tanıtmanın hem de bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyor.